اکسترودر در پرینترهای سه بعدی اف دی ام به قطعه ای گفته می شود که مواد اولیه را به سمت نازل هدایت می کند. برای چاپ یک قطعه، اکسترودر باید ساعت ها و حتی روزها، پی در پی کار کند و به این علت خیلی مهم است که حتی یک ثانیه هم در عملکرد آن مشکلی پیش نیاید!
اکسترودر ها دو نوعند: اکسترودرهای دایرکت که روی هِد سوار می شوند و فیلامنت را می کشند و اکسترودرهای باودِن (Bowden) که جایی دور از هد پرینت قرار می گیرند و فیلامنت را هل می دهند.
اگر می خواهید در مورد اکسترودرهای پرینترهای سه بعدی بیشتر بدانید مقاله همه چیز درباره اکسترودر پرینتر سه بعدی (FDM) را حتماً بخوانید.
بررسی فنی دو نوع اکسترودر
این که کدام یک از اکسترودر Direct یا Bowden بهتر هستند، همیشه از ابهامات کاربران بوده است. در ادامه سعی می کنیم نقاط قوت و ضعف هر کدام از این اکسترودرها را بررسی کنیم:
نقاط قوت اکسترودرهای دایرکت (Direct)
از نقاط قوت اکسترودرهای دایرکت می شود به فاصله کم بین اکسترودر و نازل اشاره کرد، که باعث می شود خروجی یکنواخت تر و قابل اطمینان تری از سرِ نازل داشته باشیم.
ضمناً به واسطه این نزدیکی اکسترودر و نازل، تارهای نازک فیلامنت بین قطعه کمتر به وجود می آید و نقاط جوش روی قطعه هم کمتر خواهد بود.
به عنوان نقطه قوت آخر می توانیم به کارکرد راحت تر با مواد اولیه انعطافپذیر اشاره کنیم. اگر چه همه ی اکسترودرهای دایرکت نمی توانند مواد اولیه فلکسیبل (منعطف) را چاپ کنند و کار با مواد اولیه فلکسیبل نیازمند طراحی صحیح اکسترودر است.
نقاط ضعف اکسترودرهای دایرکت (Direct)
از نقاط قوت گفتیم و رسیدیم به نقاط ضعف!
بزرگترین ضعف اکسترودرهای دایرکت، وزن اضافی آنها روی هد پرینتر سه بعدی است. این وزن اضافی باعث می شود که در سرعت های بالا، لرزش مکانیزم و بالطبع، لرزش روی سطح قطعه را داشته باشیم. علاوه بر این، همین سرعت اضافی باعث داغ کردن و فرسایش زودتر موتورهای محور X و Y خواهد شد.
نقاط قوت اکسترودرهای باودِن (Bowden)
بزرگترین نقطه قوت اکسترودرهای باودِن (Bowden) عدم تحمیل وزن اضافی روی هد پرینتر است. به دلیل این ویژگی، در شرایط برابر، اکسترودرهای باودِن؛ نرم تر، دقیق تر و سریعتر از یک اکسترودر دایرکت کار می کنند.
نقاط ضعف اکسترودرهای باودِن (Bowden)
نقطه ضعف اکسترودرهای باودن، تارهای نازک فیلامنتی و جوش روی سطح قطعه است که این مشکل به خاطر فاصله زیاد بین اکسترودر و نازل و اختلاف فشار بین این دو قسمت به وجود می آید. البته اسلایسرهای جدید با ارائه امکانات و تنظیمات مناسب تا حد زیادی این ضعف را از بین می بردند!
نتیجه گیری
دست آخر می توانیم جواب این سوال که کدام نوع اکسترودر بهتر هست را به این شکل بدهیم:
در پرینترهای سه بعدی دسکتاپ (رومیزی) که نباید وزن زیادی داشته باشند و دستگاه باید بدون لرزش و سر و صدا کار کند، اکسترودر باودن (Bowden) قطعاً انتخاب بهتریست و در پرینترهای سایز بالا و صنعتی که بدنه به اندازه کافی سنگین است و نیاز به سرعت های بالای پرینت و اطمینان در رسیدن مواد اولیه داریم، اکسترودر دایرکت (Direct) قطعاً انتخاب مناسب تری خواهد بود.
متن این مقاله را می توانید در اینجا گوش کنید.