بازسازی چهره یک مومیایی مصری توسط پرینتر سه بعدی

شاید شگفت زده بشوید از شنیدن اینکه پرینترهای سه بعدی علاوه بر اینکه آینده را در دستان شما مجسم می کنند، می توانند به گذشته های دور نیز عینیت بخشند. محققان دانشگاه ملبورن از این توانایی پرینتر سه بعدی کمک گرفته و راز سر به مهری را آشکار کرده اند. مسلماً دیدن چهره معشوقه 2000 ساله خدای آمون شما را نیز شگفت زده خواهد کرد.
مریتامون نام زنی 25 ساله که حدود 2000 سال پیش در مصر زندگی می کرد. بنا بر گفته ای وی معشوقه خدای مصر بوده است. پژوهشگران دانشگاه ملبورن به منظور شناخت بیشتر این مومیایی باستانی به کمک تکنولوژی چاپ سه بعدی و علم فارنسیک اقدام به بازسازی صورت وی کردند. این صورت بازسازی شده نه تنها چهره این زن را آشکار می کند بلکه اطلاعات ارزشمندی نیز در رابطه با سلامت وی ارائه می دهد.
گروهی از پژوهشگران دانشگاه ملبورن به کمک علوم پزشکی، علوم فارنسیک، پزشکی قانونی، تصاویر سی تی اسکن، تکنولوژی چاپ سه بعدی، علوم مصر شناسی و هنر عکاسی به بازسازی چهره مریتامون اقدام کردند.
داستان از اینجا شروع می شود که دکتر Ryan Jefferies متصدی موزه Harry Brookes Allen به طور اتفاقی با این مومیایی مواجه شد. هیچ کس از وجود چنین چیزی در موزه اطلاع نداشت و اینکه چگونه و چه زمانی این مومیایی به موزه آورده شده هنوز نامشخص است. دکتر Jefferies احتمال داد که مومیایی ممکن است از درون در حال پوسیده شدن باشد، لذا بازکردن باندهای آن خطر از هم پاشیدگی و از دست رفتن بافتها را در پی داشت؛ بدین سبب دستور داد تا مومیایی سی تی اسکن شود. تصاویر سی تی اسکن نشان داد که خوشبختانه مومیایی کاملاً سالم و دست نخورده است و مربوط به 2000 سال پیش و متعلق به خانمی 25 ساله بنام مریتامون معشوقه خدای آمون می باشد.
دکتر Janet Davey باستان شناس آثار مصری از موسسه پزشکی قانونی ویکتورین با بررسی تصاویر، اعلام کرد که مریتامون دارای مشکلات دهان و دندان بوده زیرا در سرتاسر لثه و کامش آثاری از وجود دملهای چرکی دیده میشد؛ چیزی که درد بسیاری داشته و احتمالاً سلامت کلی وی را تحت تاثیر گذاشته است. در حفره چشمانش، چشمانی مصنوعی قرار داده شده بود تا بعد از مرگ هم شباهت چهره واقعی خود را حفظ کند. تصویر حاصله اطلاعات با ارزشی را جهت بازسازی سر و صورت این مومیامی به محققان ارائه داد.
محققان و اساتید دانشگاه ملبورن با کمک صنعت چاپ سه بعدی، سردیس وی را با حفظ جزئیات و بسیار شبیه به مریتامون چاپ کردند.
جمجمه سه بعدی چاپ شده این زن مشخص می کند که وی مبتلا به کم خونی بوده؛ زیرا در قسمت فوقانی جمجمه ضخامت استخوان بسیار کم و نازک شده است. کمبود هموگلوبین و اکسیژن موجب تورم مغز استخوان و نازکی استخوان سر می شود. آنمی و بیماری های فک و دهان از جمله مشکلات رایج بین مصریان آن زمان بوده است. این موارد سر نخهایی ارزشمند برای کشف علت مرگ مریتامون محسوب می شوند.
جزئیات حاصله از تصاویر به حدی دقیق بود که توانستند با چاپ سه بعدی، صورت این مومیایی 2000 ساله را بار دیگر زنده سازند.
روند چاپ و بازسازی سر و صورت
بعد از تهیه تصاویر سی تی اسکن از جمجمه، دکتر Davey با دقت بسیار زیاد زوایای استخوانها، فرم فک و چانه، گودی کاسه چشم، میزان تنگی و باریکی دهان و سایر موارد را بررسی کرد. باوجود تصاویر دقیق سی تی اسکن موجود، هیچ کس نمی دانست که چهره معشوقه خدای آمون چگونه بوده است. محققان مشتاق بودند که بفهمند وی در زمان حیات خود چگونه بوده است؛ از این بابت به تکنولوژی روز دنیا یعنی چاپ سه بعدی روی آوردند. اطلاعات حاصل از سی تی اسکن به صورت فایلهای سه بعدی تبدیل و برای چاپ آماده شدند. جمجمه طی ۱۴۰ ساعت در دو بخش چاپ شد. سپس آن را بعنوان پایه و اسکلت سر در اختیار مجسمه ساز خبره ای بنام جنیفر مَن قرار داده شد تا چهره مرتامون بر روی آن بازسازی شود.
دکتر Jefferies از اینکه توانسته اند بدون ایجاد کوچکترین تغییری در مومیایی به کمک سی تی اسکن و چاپ سه بعدی اطلاعات لازمه را بدست آورند اظهار خرسندی کرد. وی گفت: جالب و شگفت انگیز است که همه این اطلاعات بدون کوچکترین دستکاری و آسیب به مومیایی بدست آمده و از نظر یک متصدی موزه این کاری بسیار ارزشمند است. زیرا این مومیایی مثل همه گونه های موجدات زنده روزگاری یک موجود زنده بوده و ما همیشه این را حفظ خواهیم کرد و هرگز فراموشش نمی کنیم.