بدست آوردن تصویر ذهنی از یک بنا، قبل از ساختن آن، اصلی ترین هدف ماکت سازی است. به بیان دیگر شما می توانید با مشاهده یک ماکت، قبل از اینکه اصلاً چیزی ساخته شده باشد، جزئیات را ببینید، آنرا بررسی کنید و تصویر شفاف و روشنی از آنچه قرار است ساخته شود بدست آورید.
امروزه با پیشرفت علوم و فنون، روشهای ساخت بنا و در نتیجه؛ شکل و ظاهر آن نیز تغییرات فراوانی را در مقایسه با گذشته دارد. طرحها و فرمهای پیچیده ساخت بناها موجب می شود تا ساخت ماکت های مربوط به آنها با چالش اساسی روبرو شود. این موضوع زمانی بیشتر اهمیت پیدا می کند که ساخت اغلب مراحل ماکت، به روش دستی صورت می پذیرد و از این رو، ساخت ماکت ساختمان های امروزی که به فرم ها و شکل های پیچیده هندسی و فضایی نزدیک شده اند، امری بسیار مشکل و زمان بر می شود.
پرینترهای سه بعدی با قالیت های خود در اجرای فرمهای مختلف و پیچیده کامپیوتری، ابزاری بسیار کارامد در زمینه ساخت ماکت می باشند. یک ماکت ساز با کمک پرینتر سه بعدی، تقریباً محدودیتی برای ساخت آنچه در ذهن دارد نخواهد داشت. بدین ترتیب، بدون داشتن دغدغه در زمینه اجرای طرح، می تواند از نرم افزارهای مربوطه کامپیوتری بهره گرفته و اشکال مختلف و پیچیده را طراحی نماید.
علاوه بر توانایی های ساخت، مزیت دیگر استفاده از پرینترهای سه بعدی در ماکت سازی، سرعت آنها در اجرای طرح در مقایسه با روشهای فعلی ست. با کمک یک یا چند پرینتر سه بعدی، می توان ماکت هایی که بلحاظ ابعاد و گستردگی نیازمند زمان ساخت طولانی هستند را در زمان کمتری پیاده سازی نمود.
با استفاده از پرینترهای سه بعدی و تلفیق توانایی های آنها با اسکن سه بعدی، می توان نسبت به ساخت ماکت بناهای موجود نیز اقدام نمود. این امر در مورد بناهای مشهور و ابنیه تاریخی که در بین گردشگران دارای شهرت هستند، از اهمیت خاصی برخوردار است. بنحوی که با کمک یک پرینتر سه بعدی می توان ماکت تمام یا بخشی از یک بنای مشهور را ایجاد نموده و بعنوان سوغاتی به گردشگران مشتاق عرضه نمود.
بعنوان نمونه ای از ساخت ماکت بناهای تاریخی؛ می توان به ساخت نورگیر زیبای بام خانه بروجردی کاشان که توسط تیم طراحی پرینترهای سه بعدی سی زان اجرا گردید، اشاره نمود.